Τρίτη, Ιουνίου 21, 2011

Θυμάσαι;



Θυμάσαι;
Τα πόδια σου πάνω στα δικά μου. Γυμνά. Δροσερά.
Δεν χόρευε το σώμα μας
χόρευε η ζωή -
η ύπαρξη παραδομένη στην πανέμορφη ελευθερία
Γέλια και γέλια και γέλια
ως τον ουρανό
αγριοπούλια στο αχνό γαλάζιο

ξημέρωμα
Σημαδεύει
Κοιτάζω χαμηλά μόνο για ένα δευτερόλεπτο το βλέμμα του, πλησιάζω πιο κοντά, συνειδητά.
Το ράμφος σου γεμάτο αίματα, αίμα στα μάτια σου,στα φτερά σου, τα χέρια σου γεμάτα αίμα, μόνο αίμα, ξαφνικά μόνο αίμα. Αίμα.

Χαμογελάω ανέκφραστα.
Θυμάσαι;
Εγώ τίποτα.

Σάββατο, Ιουνίου 18, 2011

Ψυχή από στάχτες

Και είπε:

Δεν υπάρχει λόγος να υποκρίνομαι. Ξόφλησα. Μου είναι αδύνατον να ζήσω όπως ζούσα. Είναι αδύνατον να κάνω τέχνη. Ίσως μία ψυχή από στάχτες να μπορεί να κάνει και την δική σου στάχτες.

Katatonia - Leaders

Καμία τέχνη δεν μπορεί να προκύψει τότε. Καμία δημιουργία. Η τέχνη υπάρχει μονο ανάμεσα σε αγνά συναισθήματα.(Αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στην αληθινή τέχνη-έκφραση και το εμπόριο. Αλλά δεν θα αναφερθώ σε αυτά εδώ.) Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει έχοντας δόλο - μίσος στην καρδιά. Και για να προλάβω πιθανές διαφωνίες, όσες φορές για παράδειγμα ένα ποίημα, ένα τραγούδι, αναφέρεται με επιθετικότητα σε υποκείμενα, αντικείμενα, καταστάσεις είναι γιατί στο βάθος ενυπάρχει η αγάπη για μία άλλη ζωή, για κάτι διαφορετικό απ’ αυτό στο οποίο επιτίθεται. Όταν για παράδειγμα ο στίχος στο παραπάνω τραγούδι αναφέρει:

«I split my heart in two but you dont have it in you. Do you

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι αγάπης. Αγάπη για τον εαυτό του. Που τον λυπάται. Αναφέροντας ότι χώρισε την καρδιά του στα δύο. Το δεύτερο στοιχείο που ίσως παρατηρήσει κανείς είναι αυτό της ερώτησης «do you Η οποία αφήνει περιθώρια ίσως για την ελπίδα. Ελπίζει ακόμα λοιπόν; Άρα αγαπάει ακόμα αυτόν που φαινομενικά μας δείχνει ότι μισεί και του επιτίθεται.

Τέλος για ποιον λόγο γράφτηκε αυτό το τραγούδι; Για ποιον λόγο αναφέρεται η φράση «carbon soul» (ψυχή από στάχτες – από άνθρακα) ; Μόνο για να επιτεθεί; Ή μας πείθει περισσότερο ότι ο δημιουργός κάνει επίκληση στο συναίσθημα του υποκειμένου προκειμένου να καταφέρει να βρει έναν δίαυλο επικοινωνίας έστω και μέσω της επίθεσης αφού παράλληλα με την αγάπη στο υποκείμενο υφίσταται και η αγάπη για τον εαυτό του;

Ίσως τελικά το μίσος δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να υπερμαχόμαστε την αγάπη.

Η ψυχή όσο είναι ζωντανή – υγιής δεν ξέρει τίποτα άλλο από το να αγαπά όσο κι αν το μυαλό μας φτιάχνει πολύπλοκα κείμενα, ποιήματα, στίχους, η ψυχή είναι η απλούστερη όλων, υπόσταση. Άϋλη όπως της αρμόζει χωρίς σχήματα που προσθέτουν πολυπλοκότητες. Ούτε κύκλους, ούτε ευθείες, ούτε τετράγωνα όπως εδώ έχουν αναφερθεί πολλές φορές. Άυλη , ίσως τελικά και ανυπόστατη – ανύπαρκτη ώστε να μην αναλυθεί ποτέ. Μακριά απ’ το παντού όπως αναφέρει κι ένα παλιό τραγούδι.

Αλλά και πάλι το ζήτημα είναι αυτό που το τραγούδι αναφέρει και ισοπεδώνει αυτή την ουτοπική ανάλυση για την ψυχή.

Carbon soul.

Ξαφνικά δίνει υπόσταση υλική στην ψυχή και μάλιστα ύλη που έχει υποστεί μία συγκεκριμένη μεταβολή που ίσως καταστρέφει ολοκληρωτικά την υπόσταση που είχε ως τώρα. Στάχτη. Ύλη που κάηκε και απέμεινε στάχτες.

Πως άραγε συμπεριφέρεται ένα πλάσμα με μία ψυχή από στάχτες;

***Το εν λόγω τραγούδι πολύ πιθανόν να αποτελεί αποτυχημένο παράδειγμα, το δέχομαι. Καθώς το συγκρότημα είναι άκρως εμπορικό. Όμως όπως προανέφερα δεν με απασχολεί στο συγκεκριμένο post αυτό το θέμα.


*** Μια αναφορά σχετική εδώ

Τρίτη, Ιουνίου 14, 2011

Η συνέντευξη

-Με τι ασχολείστε;

-Με την ψυχή μου.

-Όχι ... εννοώ αν εργάζεστε.

-Μα ναι... Καθημερινά... Εξοντωτικά ωράρια. Εξαντλούμαι προσπαθώντας να μάθω να ζω. Αυτή είν' η δουλειά μου. Πιστέψτε με. Εργάζομαι πραγματικά σκληρά. Πολύ φοβαμαι ότι θα είμαι αιωνίως εργάτης. Ακούστε με...Καμία προαγωγή δεν προβλέπεται. Είμαι απ' αυτούς που δουλεύουν στα χαμηλώτερα στρώματα του εργοστασίου. Βουτώντας στα βρώμικα παχύρευστα υγρά, ανάμεσα στα γρασαρισμένα γρανάζια, την ζέστη και τον καυτό αέρα. Στα καζάνια που σκάνε, και στις ατελείωτες σκάλες. Στους μεγάλους σκοτεινούς διαδρόμους που καταλήγουν σε αδιέξοδο. Συνήθως ο κάθε ένας από εσάς έχει να αντιμετωπίσει μόνο ένα από τα δύο. Είτε την σωματική κούραση είτε την γραφειοκρατία. Εδώ δεν είναι έτσι. Εδώ τίθενται και οι δυο μέθοδοι σε πλήρη εφαρμογή. Η εξουσία δυσδιάκριτη. Δεν ξέρεις από ποιον και πως εποπτεύεσαι. Δεν αντέχω άλλο αυτό το κάτεργο. Ελπίζω μια μέρα να απολυθώ και την αποζημίωση από αναμνήσεις τους την χαρίζω. Πάντοτε αυτό διεκδικούσα, τα δεδουλευμένα μου. Τώρα ούτε αυτά δεν θέλω πια. Κουράστηκα. Δεν νοσταλγώ τίποτα πια. Μονάχα όσα δεν έζησα.



Σάββατο, Ιουνίου 11, 2011

Fernando Pessoa - H αγωγή του στωϊκού (απόσπασμα)


Το μυστικό του υποσυνείδητου στον συνηθισμένο άνθρωπο: να ζει ανήσυχα τη ρομαντική πλευρά των πραγμάτων, και ρομαντικά τη χυδαία πλευρά της ζωής.

...

Απόδιωξα το όνειρο, θεωρώντας πως είναι ελάττωμα των γυμνασιόπαιδων ή των τρελών. Όμως ταυτόχρονα απόδιωξα και την πραγματικότητα, ή μάλλον μ' απόδιωξε εκείνη, δεν ξέρω γιατί - από ανικανότητα, θλίψη ή έλλειψη κατανόησης. Δεν ήμουν ικανός να απολαύσω κανέναν από τους δύο δυνατούς δρόμους - ούτε τη πραγματική, ούτε τη φανταστική ηδονή.

...

Παρακολουθώ λοιπόν, όπως παρακολουθούσα πάντα (από τότε, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, που νιώθω να βιώνω τα πιο ευγενή συναισθήματα), τον πόνο, την αδικία και την αθλιότητα που υπάρχουν στον κόσμο, όπως ένας παραλυτικός παρακολουθεί τον πνιγμό ενός ανθρώπου που κανείς, ακόμα και ένας εύρωστος δεν θα μπορούσε να σώσει. Ο πόνος των άλλων έγινε μέσα μου κάτι πολύ μεγαλύτερο από έναν απλό πόνο: είναι ο πόνος να τον βλέπω, να βλέπω πως είναι ανεπανόρθωτος, και τελικά να νιώθω πως η βεβαιότητα ότι είναι ανεπανόρθωτος με φτωχαίνει ακόμα περισσότερο σε σχέση με αυτή την άχρηστη ευγένεια του να θέλω να κάνω κάτι προκειμένου να τον επανορθώσω.

Ένα τελευταίο...

Αυτό που βαριόμουν υπερβολικά να κάνω, και ίσως να μην το είχα κιόλας τόσο, το έκαναν κάπου αλλού. Επιτέλους ένα κείμενο για την νοηματοδότηση της πλατείας στο Σύνταγμα όπου βρίσκω αρκετά και τις δικές μου απόψεις μέσα σε αυτό. Διαβάστε λοιπόν εδώ. Για όσους βαριούνται να το διαβάσουν ολόκληρο, διαβάστε έστω από εκεί που γράφει: "Η σημασία και οι προοπτικές αυτής της ιστορίας: τι μπορούμε να κάνουμε, τι έχει νόημα να επιδιώξουμε"

***update: διαβάστε επίσης και εδώ.

Τρίτη, Ιουνίου 07, 2011

Ερώτηση 2 (πολλαπλή):

Πόσο κοστίζει η "πολιτική" σας θέση; Η "προλεταριακή" σας σημαία; Η "αξιοπρέπεια" σας; Η "αναρχία" σας; Η "αριστερά" σας; Πόσο, να δούμε αν το αντέχει το πορτοφόλι μας... Περιχαρακωθείτε! Μην υποστέλετε τις σημαίες σας (εδώ γελάμε)! Κρατήστε την καθαρή σας προλεταριακή ταυτότητα! Προς θεού, μην εκτεθείτε! Κάντε αποχή - αποχή - μακριά - ξου - σκόρδο - κάντε και το σταυρό σας (αλλά όχι σόρι αυτό θα λερώσει επίσης την τιμή σας)! Περιχαρακωθείτε - περιχαρακωθείτε - κλειστείτε στο καθαρό σας φρούριο και μην αφήσετε να σας βρωμίσουν! Μην αφήσετε να λερώσουν τους πολιτικούς σας "δρόμους", μικροί μου σύγχρονοι και μεταλλαγμένοι ατενίστας, οι λεπροί "αγανακτισμένοι"!

Ο Χάρης μου είπε έναν πιο δόκιμο όρο: "Α-συνταγμα-τίστας "!

Λοιπόν πόσο κοστίζει; Και μην μου πείτε δεν υπόκειται σε χρήματα, χειρότερα θα ' ναι...

υγ. Δυστυχώς δεν κράτησα την ψυχραιμία μου με όσα ακούω και διαβάζω τόσο καιρό. Ας κάνω λάθος! Κάνω προσπάθεια τελικά κι εγώ να μην φοβάμαι να εκτεθώ.

υγ2: Αυτοί εδώ μάλλον δεν φοβούνται να λερωθούν και να τους πουν ότι έχουν τσουβαλιαστεί στην πλατεία Συντάγματος μαζί με τους αναρχικούς και τους αριστερούς και τους απάτριδες και τους μετανάστες. Αφήστε λοιπόν στους θαρραλέους την πλατεία. Μπράβο μας! Μας συγχαίρω που κρατάμε τις σημαίες μας ψηλά να ανεμίζουν! Viva!

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2011

Μια ερώτηση...


καλοπροαίρετα και ειλικρινά... Είδα αυτή την αφίσα των Αυτόνομων [block] για τους "αγανακτισμένους". Ρωτάω λοιπόν, εντελώς αθώα, πραγματικά, για ποιους κολλάνε τις αφίσες; Δλδ δεν ξέρω για να γίνω και πιο κατανοητός ίσως να δοκιμάσω πιο εμπορικούς όρους... Ποιο είναι το target group δλδ; Τίποτα άλλο.

Σάββατο, Ιουνίου 04, 2011

Σύνταγμα... Αγαλματάκια ακούνητα, αγέλαστα μέρα ή νύχτα; 1-2-3 στοπ!

Όπως και να το κάνουμε, όσα λάθη κι αν βρίσκουμε σε αυτή την "αγανάκτηση" κι όσα σουρεάλ σκηνικά είδα και άκουσα τις ελάχιστες στιγμές που εγώ παρευρέθηκα εκεί, παρόλα αυτά, τουλάχιστον προσωπικά, δεν έχω βρεθεί σε πολλές τέτοιες συνελεύσεις...

Καλά αυτό νομίζω το διακρίνουμε όλοι αλλά εγώ θέλω να τονίσω κάτι συγκεκριμένο. Δεν έχω συζητήσει σε πολλές συνελεύσεις το πως φαντάζομαι τον κόσμο καλύτερο.Γενικότερα ακόμη νιώθω αμήχανα για να κάνω μία γενικότερη κριτική αλλά αυτό το κρατάω.

Ακόμη και τον Δεκέμβρη ( λογικό ήταν βέβαια) αλλά συζητάγαμε συνήθως πιο πρακτικά ζητήματα. Τα πράγματα έτρεχαν, ο χρόνος ένιωθες κατά κάποιο τρόπο να πιέζει. Δεν μπορώ να το εξηγήσω εύκολα. Αλλά θυμάμαι σε όλα μία απίστευτη ταχύτητα και όταν τα θυμάμαι, απ' το μυαλό μου περνάνε φωτογραφίες σε 24fps!!!

Και οι συνθήκες λοιπόν ευνοούν αυτή τη στασιμότητα αλλά και οι άνθρωποι νομίζω ότι την επιθυμούν. Ακόμη και οι πιο μάχιμοι παρόλο που περιμένουν πότε θα αρχίσει η "πράξη" έχω την εντύπωση ότι κατα βάθος γουστάρουν και λίγο το άραγμα αυτό.Ε, να συναντήσεις και κανεναν γνωστό, να μην έχεις και το άγχος του μπάτσου... Τεσπά, φαίνεται σαν να είπαμε ώπα... κινούμαστε απίστευτα γρήγορα... δεν έχουμε καταλάβει που πάμε, τι κάνουμε... στοπ! Και τώρα χρειάζεται κουβέντα και κουβέντα και κουβέντα... Και που ε? Πάνω στην "πλατεία τρέξιμο" που σταματάγαμε μόνο για να χαζέψουμε το χριστουγεννιατικο καρουζέλ. Συμβολικό μάλλον...
Ίσως να μην είναι λοιπόν και τόσο άσχημα τα πράγματα. Αν πιστέψουμε ότι επαναπροσδιορίζουμε αξίες... Ίσως χρειάζεται αυτός ο χρόνος. Αυτή η στασιμότητα. Αν και πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι.

(ουφ! Ορίστε είπα και κάτι καλό για το Σύνταγμα. Ορίστε να μην λέτε... όσοι έχετε ακούσει τα μύρια όσα τόσες μέρες... καλό; υποδύομαι... λέγεται "υποκριτική γραφή"! Χεχε! Πλακίτσα

Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2011

"Σαν από άλλο κόσμο να' ρθα εδώ"...





Πόσο να' μουν; Πόσο να ήμασταν; 15; 16; Όσο μίζερο κι αν ακούγεται το στιχάκι... Όσο αναντίστοιχα με την ηλικία μας θλιμμένοι ήταν οι στίχοι μας και οι μουσικές μας. Δεν με ενδιαφέρει τίποτα! Και στο διάολο ο καθωσπρεπισμός μου και οι δικαιολογίες μου για να μην φαίνεται η ζωή μου άχαρη. Άλλωστε τα χουμε πει χίλιες φορές και για τον πεσιμισμό και για τις "θλίψεις"... Πάλι πριν από πολλά χρόνια. 2006 είδα στο ποστ και τρόμαξα. Και μάλιστα Ιούνιος. Πέντε χρόνια πριν θα' ταν λοιπόν που χαζά χαζά (ούτε που θυμάμαι πως το σκεφτήκαμε τότε) ξεκινήσαμε αυτό το μπλογκ.

Σημασία όμως απόψε έχει μόνο ότι αυτός ο στίχος μετά από τόσα χρόνια ακόμη με συντροφεύει. Από ένα τραγούδι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ... όπως και τόσα άλλα...

Όταν γεννιόμουν εγώ σου λέω πέθαινα
Κι όσο μεγάλωνα μακριά έφευγα
φτερά πάντα εγώ έψαχνα για να πετάξω
και οι νότες τα υλικά μου να τα φτιάξω


υγ1: χρειάζομαι υλικά λοιπόν...

υγ2:και το όνομα του group τότε... Κραυγές! (το είπα φτύνοντας το στήθος μου μην καταρεύσει και το blogger ολόκληρο καθώς παλιά όποτε λέγαμε την ακατανόμαστη λέξη κάτι έπεφτε, κάτι πέθαινε... κάτι "χαρμόσυνο" συνέβαινε πάντα. Κραυγές - Κραυγές - Κραυγές!

υγ3: Να είναι καλά όλοι όπου και να είναι, και μακάρι να θυμούνται έστω και λίγο αυτά που εγώ θυμάμαι και θα θυμάμαι για πάντα
εξώφυλλο στο χέρι και τέτοια...χα!


Τετάρτη, Ιουνίου 01, 2011

viva la revolution (δεν ξέρω σε τι παρτ είμαστε)



Για καθίστε λίγο ρε παιδιά. Γιατί αρχίζω και νιώθω ωραίος ως Έλλην. Ναι είναι γεγονός. Νιώθω πατριώτης!!! Ναι θα σώσω την Ελλάς!!! Για την Ελλάδα ρε γαμώτο, den 8a xanagrapsw me greeklish pote...poteeeeeeee !!!! naiiiiii!!!

Δηλαδή η εγώ τα έχω παίξει τελείως η δεν ξέρω πραγματικά τι γίνεται σε αυτόν τον κόσμο!
Μήπως είμαι malakas?




Πραγματικά ώρες ώρες σκέφτομαι ότι με κινήσεις σαν και αυτήν, η κοινωνία μας έχει φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην επανάσταση. Πάμε όλοι μαζί ρε παιδιά... pame να τα αλλάξουμε όλα!!! Γιατί το μόνο που μας απέμεινε σε αυτήν την χώρα, gia na eimaste yperifani, είναι οι γλώσσα μας... τα Ελληνικά!!! Τίποτε άλλο...τα Ελληνικά γαμώ την κοινωνία μουυυυυ (δάκρυσα...)

Βέβαια κόβοντας την πλάκα...ακόμα να συνειδητοποιήσω ότι αυτό το πράγμα βγήκανε και το είπαμε στα σοβαρά οι τύποι! Μακάρι να κάνανε plaka τα παιδιά...
Κι όμως κάπου εκεί συνειδητοποιείς ότι...nai einai sta sovara h olh fash me ta greeklish. Μιλάνε σοβαρά τα παλικάρια... και κάπου εκεί σκέφτεσαι ότι δεν έχει νόημα!!!κανένα!!! και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Ειλικρινά έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου... αλλά...

"πρόβλημα, καταστροφή, έγκλημα, κατάργηση...χάος" χώστε κι άλλα!!! μια ολλλλοκληρη γενιά!!!

Ρε 'σεις, πόσα γαμημένα λεφτά θέλετε να βγάλετε ακόμα? Βέβαια το τραγικότερο είναι οτι πιστεύουν οτι κάτι κάνουν...αυτό είναι το θέμα...γιατί υπάρχει μια διαφορετική τηλεόραση, για όποιον θέλει να επαναστατήσει μέσα από την T.V. Η διαφορετική τηλεόραση, αυτή που εκπαιδεύει επαναστάτες είναι μεταξύ της Λαμπίρη, του fame story και μετά τις greelish διαφημίσεις.. Ειναι αyth twn radio arvila kai ton oxi greeklish...


lilksdafiooirtjoi lkdasfj jksdh n hdhf hdyhe hhfgyejeo jjsjsm,e/..dsj jlkdfsa
sdoohi hkkty eghewt hhf hr hwhqlq .//.fdgjryt khfgy756456434 ksdkdf

mt ti kenw twre mwre ;xexasa nw fgrafw ellghnika...ti gfkskata ginetaii ???gmawmw ta greeilish moy...denmporw na grapswie ellhnixa.!!!

(ALT-Shift)

Τώρα μάλιστα... επανήλθα...μήπως θέλετε κρέμασμα ρε 'σεις? Den μας te afhsei μυαλό...

Πάντως δεν ξέρω... Ίσως θα μπορούσα να απαντήσω σοβαρά σε αυτό το βιντεακι...αλλά πραγματικά νιώθω ... ότι δεν έχει κανένα νόημα. Το μόνο νόημα που βρίσκω είναι με κάποιον τρόπο να πάρω το πορτοφόλι του Κανάκη...και να του βουλώσω το στόμα με τα ευρό του!!! Έτσι ώστε να μην μπορεί να milhsei me thn agaphmenh toy glwssa!!!να μην μπορεί να ξεστομίσει τα αγαπημένα του ελληνικά συμφωνάκια και φωνηεντάκια!!


Υ.Γ Βασικά εγώ το κάνω πολύ καιρό αυτό με την ορθογραφία που λέει ο Στάθης(ναι ξέρω πως τον λένε)...προτιμώ να είμαι ανορθόγραφος παρά να γράφω greeklish... καταλαβαίνετε;

Υ.Γ1 Η τηλεόραση που λέγαμε, η επαναστατική τηλεόραση, η τηλεόραση μολότοφ, είναι στο ΑΝΤ1...ευγενικι (ώχ εκανα ορθογραφικό...καλύτεραααα. χίλιες φορές από τα greeklish) χορηγία του φτωχού Κυριακού και τον(δεν το έκανα επίτηδες...προσπαθώ να μάθω...τόσα χρόνια με τα greelish...τι να κάνω) μεροκαματιάρηδων πατριωτών επαναστατων radio arvila ( sas ponaei eee???greeklish eee??xaxaxa(sataniko gelio) )

Υ.Γ 2 Αρκετά ρε μαλάκες, me thn konoma kai tis malakies sas...mas gamhsate!!!

Υ.Γ 3 Πάντα επίκαιρο... να 'ναι καλά τα παιδιά!