Τρίτη, Ιουνίου 20, 2006

Πικραλίδα

Από αυτό το μέρος λοιπόν, από την πικραλίδα, είπαμε για άλλη μια φορά να ανοίξουμε ένα παράθυρο σε όνειρα, σε προσδοκίες, σε σκέψεις, σε ευχές, σε κραυγές και σε όποια και όποιον θέλει να διαβάσει ότι γράφεται. Μου είναι δύσκολο να κάνω μια εισαγωγή ή ένα καλοσώρισμα, γιατί δεν είμαι συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο.
Όπως και να έχει σκοπός αυτού του μέσου επικοινωνίας, είναι να γίνει πραγματικότητα η επικοινωνία. Κάθε σκέψη που θα βρίσκει τόπο και διαμονή στο παράξενο τούτο μέρος, νομίζω ότι αξίζει να της δώσουμε την σημασία και τον σεβασμό που της αρμόζει ανεξάρτητα από διαφωνίες. Θέλω να πιστεύω ότι, ότι θα γράφεται εδώ θα είναι μακριά από κάθε σκοπιμότητα. Η μόνη ‘σκοπιμότητα’, ελπίζω να είναι η επιδίωξη της ελεύθερης σκέψης από τον καθένα μας. Όσο και αν φαντάζει δύσκολο και παράδοξο να πραγματοποιηθεί. Σε μέρες που ο καθένας αναμασάει απόψεις, ιδέες και πρακτικές που δεν έχουν γίνει καν κατανοητές από τον ίδιο του τον εαυτό και δεν έχουν γίνει κτήμα του. Αν συνέβαινε το αντίθετο τουλάχιστον, να μάθει, σε τι και γιατί πιστεύει κάτι και το ακολουθεί ( μόδα, τρόπο ζωής, πολιτική πεποίθηση κ. τ. λ ) θα υπήρχε μεγαλύτερη ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Θα φτάσουμε λοιπόν κάποτε να λέμε ‘σκέφτομαι ελεύθερα’ ?







4 σχόλια:

raslowbap είπε...

Γεια χαρά φίλε Χάρη. ελπίζω να καταφέρετε να πετύχειτε αυτό που αναζητάτε.Έθεσες σαν επίλογο του κειμένου σου μια πάρα πολύ σωστή και σημαντική ερώτηση. Ομως είμαι της άποψης ότι πριν αρχίσεις να τρέχεις πρέπει να μάθεις να προχωράς. μήπως θα πρέπει πρώτα να μάθουμε να σκεπτόμαστε έστω και λίγο, και μετά να ανζητήσουμε την ελεύθερη σκέψη. Εαν πάντως μάθουμε να σκεπτόμαστε ελεύθερα τα περισσότερα γύρω μας θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Αλλά δυστυχως οι αλλαγές που εγώ παρατηρώ σε όλα τα θέματα είναι πάντα προς το χειρότερο.

Χάρης είπε...

Φιλε Ras δυστυχώς με αυτά που βλέπω και βιώνω καθημερινά μπορώ να πω ότι έχεις άδικο όταν λες και ότι όλα πάνε προς το χειρότερο ή σχεδόν όλα.. Eμμέσως λες ότι η σκέψη γενικώς απουσιάζει...Συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν απουσιάζει η σκέψη στις μέρες. Σκέψη υπάρχει, δυστυχώς. Σε πολλές περιπτώσεις μπορώ να πω ότι αυτή η σκέψη έχει συμβάλει στα ποιο μεγάλα εγκλήματα σε αυτόν τον κόσμο αλλά. Eλεύθερη σκέψη δεν υπάρχει. Σκέψη που θα έχει ως μέλημα το πώς θα μπορούμε να ζούμε αρμονικά μεταξύ μας, με σεβασμό, με αγάπη, με ειλικρίνεια και με αρχές οι οποίες θα σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση. Ίσως έτσι θα έπρεπε να είναι και η αρχή που λες. Θα πρέπει λοιπόν όχι απλά ‘να μάθεις να προχωράς’ αλλά να προχωράς και σωστά.

Χάρης είπε...

Φιλε Ras έκανα ενα μικρό λάθος αντι να γράψω οτι δεν έχεις άδικο έγραψα οτι έχεις άδικο.χαχα!!!

raslowbap είπε...

Θεωρώ πως το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας όχι μονο δεν σκέπτεται, αλλά έχει μάθει να αποφεύγει να σκέφτεται. Η καλύτερα έχει αφήσει να την κάνουν να μην σκέπτεται. Συνοπτικά αυτή είναι η άποψη μου. Στα περισσότερα είμαστε σύμφωνοι, αλλά για να μάθεις να προχωράς σωστά θα πρέπει πρώτα να φας και τις τούμπες σου.