Τρίτη, Ιουνίου 20, 2006

ΑΝΤΙΦΑΣΗ

Ο Σταύρος έπεφτε κάτω μες στην μέση του δρόμου παριστάνοντας τον λιπόθυμο ναρκομανή. Εμείς μέσα σε πνιχτά γέλια να προσπαθούμε να συγκρατηθούμε για να ολοκληρώσουμε τον "θεατρικό ρόλο" που έτσι αυθόρμητα και αυτόματα μας είχε δοθεί . Να τον σέρνουμε , να τον σηκώνουμε , να τον χαστουκίζουμε φωνάζοντας σε μια προσπάθεια να τον "συνεφέρουμε", και ο κόσμος ολοένα και να μαζεύεται γύρω μας να δει τι συμβαίνει . Όχι να βοηθήσει . Απλά να καλύψει την περιέργεια του . Μέχρι που σκάγαμε όλοι στα γέλια .. Άλλοι έφευγαν απογοητευμένοι απ΄ την "νεολαία" και άλλοι πιο επιεικείς και με χιούμορ γέλαγαν μαζί μας . Μετά , ένας-ένας πάντα με την "εξαιρετική" μας υποκριτική ικανότητα παρατηρούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περιέργεια ένα τυχαίο αντικείμενο στην βιτρίνα ενός μαγαζιού . Πότε ο ένας και πότε ο άλλος και πότε όλοι μαζί σπρώχνοντας ο ένας τον άλλο. Οι περαστικοί ένας-ένας άρχιζαν και πάλι να συνωστίζονται από πίσω μας και άλλοι ακόμη πιο τολμηροί μας παραμέριζαν για να δουν . Μάταια όμως αφού δεν έβρισκαν τον λόγο που μπορεί να κάνει 5-6 πιτσιρικάδες να 'χουν σταθεί με τόση θαμπωμάρα μπροστά από μια βιτρίνα. Ύστερα παρατηρούσαν εμάς προσπαθώντας να καταλάβουν . Και πάλι το ίδιο τέλος στην "παράσταση"... Βροντερά γέλια και το "κοινό" αποχωρεί απογοητευμένο ....

Τώρα δουλεύω σε περίπτερο . Με τους φίλους μου δεν μιλάω . "Ωριμάσαμε".
Παρατηρώ τον κόσμο που περνάει από μπροστά . Κοιτούν όλοι κλεφτά και αδιάφορα τα κρεμασμένα περιοδικά . Ξάφνου ένας σταματάει διαβάζοντας τους τίτλους σ' ένα απ' αυτά . Έρχεται κι άλλος.. Πίσω απ' τον προηγούμενο .Να διαβάσει το ίδιο ακριβώς περιοδικό παρατηρώντας συγχρόνως και τον συν-αναγνώστη του . Δεν θέλει να διαβάσει τους τίτλους μα το βλέμμα και το μυαλό του τελευταίου . Ήρθε κι άλλος . Μαζεύτηκαν 6 άνθρωποι να διαβάσουν τα ίδια γράμματα στο ίδιο περιοδικό . Μαζεύτηκαν 6 άνθρωποι να παρακολουθήσουν ο ένας τον άλλον και να καλύψουν την αχόρταγη περιέργεια τους.

Δύο αντιφατικοί συνειρμοί .

Δύο αντιφατικές σκέψεις . Η μία θετική και η άλλη όχι.

1η) Ανθρώπινη επαφή - επικοινωνία - συλλογικότητα - κοινότητα - κοινωνία....

2η) Μιμητισμός - μαζοποίηση - καθοδήγηση - μόδα που οδηγούν σε ατομικότητα - περιθωριοποίηση - αποξένωση - μοναξιά...

1 σχόλιο:

raslowbap είπε...

Μιμητισμός - μαζοποίηση - καθοδήγηση - μόδα που οδηγούν σε ατομικότητα - περιθωριοποίηση - αποξένωση - μοναξιά.. Η καθεμία από αυτές τις καταστάσεις φέρνεις και τις άλλες. Όμως καμιά φορά, ίσως το ίδιο συχνα να συμβαίνει και το αντίστροφο, αφού η μοναξιά μπορει να σε οδήγησε στην αποξένωση και έπειτα στην περιθωτοποίηση.