Πέμπτη, Ιανουαρίου 20, 2011

Les miettes - Crumbs (Pierre Pinaud)


Είχα πάει πριν κάνα δυο χρόνια (δεν θυμάμαι) σε ένα μαλακισμένο φεστιβαλ ταινιών μικρού μήκους αλλά με υπέροχες ταινίες κατά τα άλλα. Είχα και ενα φόβο μην τυχόν και δεν καταλαβαίνω τίποτα μιας και οι ταινίες θα ήταν στα αγγλικά οι περισσότερες αλλά τελικά χαλαρά καταλάβαινα τουλάχιστον το 90% πράγμα που με έκανε πολύ περήφανο. Χεχε! Ε, λίγο η περηφάνια λοιπόν, λίγο τα πολύ καλά ταινιάκια , και λίγο η καλή παρέα, αυτή η βραδιά έμεινε στις πολύ καλές αναμνήσεις.
Μετά όμως όταν επέστρεψα σπίτι άρχισα ενθουσιασμένος να αναζητώ στο ιντερνετ τα ταινιάκια μπας και βρω τίποτα απ' αυτά αλλά δυστυχώς... Εκνευρίστηκα αφάνταστα... Και μέχρι τώρα δλδ δεν τις έχω βρει όλες. Όσες βέβαια βρήκα, το κατάφερα μετα κόπων και βασάνων!
Πραγματικά αυτό το καθεστώς όσον αφορά τα ταινιάκια μικρού μήκους δεν το καταλαβαίνω. Και ειδικά στην Ελλάδα. Εννοείται πιο εύκολα μπορώ να βρω ακόμα και μία ταινία ρώσικης προέλευσης. Ελληνική με τίποτα. Συνηθίζω πλέον να λέω σε διάφορες συζητήσεις: "Ε, είναι ελληνικές οι ταινίες αυτές που λες, που να τις βρούμε;!;!;".. Ε βέβαια στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεις τις ελληνικές ταινίες. Λογικό δεν φαίνεται??? Πέραν δλδ του ελληνικού κέντρου κινηματογράφου και του όλου κυκλώματος, ακόμα και τις δουλειές ανεξάρτητων δημιουργών δύσκολα τις βρίσκει κανείς.
Ντάξει, γενικά έιμαι άσχετος με όλα αυτά, έιμαι απλά θεατής στην όλη ιστορία αλλά ρε γμτ δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται ένας δημιουργός να μην νιώθει την ανάγκη να δει ο κόσμος την δουλειά του; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Γιατί να περιμένει κανείς πότε κάποιο φεστιβαλάκι ή κάποιο πολιτιστικό κάποιου δήμου, θα ενδιαφερθεί να προβάλει τις ταινίες του; Αλλά και όσον αφορά το ΕΚΚ θα ήθελα να μάθω αν τυχόν χρηματοδοτηθείς μετά χάνεις παντελώς τα δικαιώματα πάνω σε αυτήν; Τα κατέχουν μόνο οι εταιρίες προώθησης ας πούμε; Υπάρχουν ταινίες που χρηματοδοτούνται και μετά δεν παιζονται πουθενά. Ακόμα και σε αυτήν τη περίπτωση ο δημιουργός δεν μπορεί να κάνει κάτι; πχ να την ανεβάσει στο ιντερνετ; Γιατί διαφορετικά μένει η ταινία απλά σε ένα χρονοντούλαπο και κανείς δεν την είδε ποτέ.Τέλοσπάντων αν κάποιος γνωρίζει κάποια πράγματα ας μας διαφωτίσει.
Ας επιστρέψουμε σε εκείνη την ωραία βραδιά με τα ταινιάκια μικρού μήκους. Τότε λοιπόν είχα δει και την εν λόγω ταινία που παραθέτω παρακάτω. Την οποία πάλι έκανα καιρό να την βρω άλλα πήρα διπλή χαρά όταν τη βρήκα πια(έτσι όπως μας έχουν κάνει...) ! Η συγκεκριμένη είναι βουβή οπότε ήταν ακόμα καλύτερα για μένα τον "αγγλομαθή"! Θα χαρώ πολύ να την δείτε (όσοι δεν ήσασταν τότε εδώ) και να μου πείτε πως σας φάνηκε. Βέβαια το "μικρού μήκους" είναι σχετικό, καθώς το ταινιάκι κρατάει κανα μισάωρο. Οπότε χρειάζεται να έχετε λίγο χρόνο. Σβήστε φώτα, βάλτε full screen, δυναμώστε τα ηχεία γιατί η μουσική επένδυση είναι εκπληκτική) και απολαύστε...Και μ' όλα αυτά τώρα μου ήρθε στο νου και εκείνη η ταινία που πέρασε από χίλια μύρια κύματα. " Οι ισοβίτες " του Θ. Μαραγκού. Είχε και αυτή τη τιμητική της στα σινεμα. Παίχτηκε καμιά δυο φορές και αυτό ήταν όλο. Παρόλο που μιλάμε και για έναν αναγνωρισμένο υποτίθεται σκηνοθέτη. Τεσπά, μπορούμε να την βρούμε πουθενά;

2 σχόλια:

raslowbap είπε...

Σχετικά με την ταινία... πολύ καλή, "θεατρική" ( με την καλή έννοια ) , θίγει αρκετά σημαντικά θέματα και η οπτική της σε γενικές γραμμές με βρίσκει σύμφωνο... Όμως δεν είναι ταινία μικρού μήκους...:):):)

Όσον αφορά το ΕΚΚ και την διανομή των ταινιών από πλευράς του αλλά και την στάση των δημιουργών ... μεγάλη κουβέντα...

Την καλημέρα μου και τα γουφ γουφ μου :):):)

Βαγγέλης είπε...

Όσον αφορά το ΕΚΚ και την διανομή των ταινιών από πλευράς του αλλά και την στάση των δημιουργών ... μεγάλη κουβέντα...

Μας φώτισες κύριε Γούφη!